Tuesday, January 18, 2005

Blog tirsdag 18 januar 2005

Spilte for Sigurd i går på Cosmopolitt. Det var rart å treffe igjen tidligere kolleger, og sårt å spille for Sigurd som glimret med sitt fravær. Han skrev mye fin musikk Sigurd, og allsidigheten hans var det som kom tydeligst frem på konserten igår. Det var stappfullt og 300 mennesker slapp ikke inn. Inntekten gikk uavbrutt til Røde Kors. Alle musikere og personale stilte gratis, og den som skal ha mest honnør for at arrangementet er Staffan William-Olsson, gitaristen i The Real Thing. Takk Staffan for at du tok deg tid til å sette dette sammen.

Nå er det en ny dag, og klokken halv ni er det fremdeles mørkt ute. Jeg har satt meg til med dagens aviser etter å ha fått familien avgårde på jobb og skole. Har allerede fått lyttet til NRK P2 i en times tid, og politisk kvarter hadde idag et interessant intervju med professor Terje Tvedt fra Bergen som har spesialisert seg på Norges bistand til fattige land. Hans kommentar var at vi er veldig fokusert på å være best til å gi, men at vi ikke har tenkt særlig lengre enn som så. Vi gir f.eks. opp mot en halv millard kroner hver til en rekke relgiøse organisasjoner som skal spre godthet i fattige land, men vi har i utgangspunktet tenkt vesenlig mindre enn f.eks. amerikanerne når det gjelder bistand.

Vi er med andre ord mer fokusert på det å gi, og mindre fokusert på hvordan pengene blir brukt. Og det er snakk om mye penger - over 17 millarder - det er nesten fire tusen kroner for hver eneste nordmann per år. Det ver som om hver eneste tobarnsfamiilie skulle gi 16.000 kroner av sin netto-inntekt. Hvorvidt de 17 millardene inkluderer administrasjon er uvisst.

Samtidig snakker jeg med en kollega som kan fortelle om elendige forhold på eldreheimen i Bærum hvor hans far på 80 år nå er plassert. Jeg tenker på et kommentar i New York Times hvor det skrives at en politikers første ansvar er overfor egne borgere.

Hvorfor kan vi ikke la folk få gi penger til veldedige formål på selvangivelsen? Hvorfor ikke la den enkelte donere penger til staten som staten så kan drive inn over skatteseddelen? Er politikerne redde for at de ikke ville få inn nok penger? I såfall, hvis det faktisk er slik at vi ikke har lyst til å gi, hvorfor gies det da penger alikevel samtidig som alle innenlandsbudsjettene strammes inn? Det virker ikke som dette henger på greip. Men, jeg holder enda muligheten åpen for at jeg bare ikke forstår dette. At det er en slags logikk som jeg bare ikke får tak i. At det å bruke mer penger innenlands fører til inflasjon og annen elendighet. Jeg vet rett og slett for lite, og som de fleste andre har jeg ikke tid til å sette meg nok inn i materien til å føle at jeg har rett til å uttale meg.

På lørdag hadde Jens Stoltenberg en kronikk i Dagens Næringsliv. Der påpekte han at Nordmenn nå har gitt over en halv millard kroner. Jens tok dette som en bekreftelse på at det er riktig av Norge å gi 17 milliarder i bistand. - det er ca. 45 milloner om dagen eller 32000 kroner i minuttet.

Jeg er ikke uenig med Jens i at det skal gies penger, men jeg tror - basert riktignok bare på en oversikt i Aftenposten over hvordan pengene fordeles (tynt, veldig tynt) og basert på Terje Tvedt's uttalelse, at vi er alt for fokuksert på hvor mye vi gir, og mindre på hva vi får for pengene. Jeg lurer på om jeg synes Stoltenbergs argumentasjon holder når han tar folks giverglede til inntekt for statens bistandspolitikk. Jeg ville nesten si tvert om - at hvis man hadde fokusert mindre på statlige bidrag og mer på private midler, så ville private gitt mer og vi ville samtidig ha mer penger å bruke på de tingene som antagelig kunne ha vært bedre i Norge - utdanning (våre universiteter er nederst på internasjonale rankinger), helse, eldreomsorg og forskning.

Leser idag også at det nye universitetet i Stavanger har blitt åpnet av kongen. Det er merkelig at vi apner fler universitet når vi ikke klarer å få sving på de vi har. Hvorfor ikke styrke de fire universitetene som allerede er tilstede? Hva kan man få til av unik forskning i Stavanger? Hvorfor ikke heller satse på å bli den beste høyskolen i landet istedet for å bli det dårligste universitetet? Dette forstår jeg ikke, og da jeg hørte Bernt Hagtvedt, professor i Oslo på radio, var det akkurat disse argumentene han brukte. My thoughts exactly.

Men tilbake til bistand. Stortinget behandler norsk bistandspolitikk idag. Det er liten tvil om at behovet for hjelp er stort.
• seks mill barn under fem år sultet ihjel i 2004
• 140.000 mennesker dør av malaria hver måned - de fleste Afrikanske barn
• 6000 mennsker døde av aids hver dag

Ole Mathismoen i Aftenposten setter dagens debatt om norsk bistand som skal foregå i Stortinget i relieff. Men det forundrer m at han ikke legg mer vekt på landbrukssubsidene. Såvidt jeg har forstått er det slik at de vestlige land ved å subsidiere egne bønder med millarder av kroner også bidrar til at u-landene ikke klarer å få igang en bærekraftig produksjon av jordbruksvarer. Det sier seg selv at hvis Norge subsidierer egen landbruksproduksjon så vil konkurrerende produkter fra andre markeder måtte ta tiltakke med en tilsvarende lavere pris for å kunne konkurrere i det innenlandske markedet. Og dette er før vi har tatt for oss problemstillingene rundt monopolisert matvaredistribusjon.

En annen interssant kommentar idag kommer fra prfessor Svein Sjøberg ved UiO. Hans hypotese er Norske elever gjør det så dårlig fordi vi har for lite undervisning i naturfag - kun en tredjedel av hva de har i Storbritannia og halvparten av hva de har i Japan. Her burde man kanskje begynne med å kutte kraftig i KRL og nynorsk? Begge disse fagene er der av rent politiske grunner, og burde reduseres til fordel for fag som gir reele matnyttige ferdigheter og kunnskap. Sjøberg konkluderer med at det kun er trening og øvelse som gjør mester. Der er vi helt på linje.

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jeg synes du blogger interessant. Hadde du brukt LiveJournal (http://www.livejournal.com/) ville jeg lest og kommentert innleggene dine. Blogger-systemet er ikke særlig godt.

January 24, 2005 at 6:57 AM  
Blogger Carl Stormer said...

Takk for kompliment. Det var en oppmuntring. Vet jo aldri helt om det er noen som leser alt det jeg skriver.
Jeg har tittet på livejournal. Er det virkelig så mye bedre? Nøler med å skifte fordi jeg jo allerede har skrevet endel her.

February 27, 2005 at 3:16 PM  
Blogger Carl Stormer said...

Har nå flyttet over til det systemet du foreslo. Takk for tipset.

April 12, 2005 at 3:03 AM  
Anonymous dsl tarife said...

what kind of language is this?

June 13, 2005 at 3:20 PM  
Blogger Living in Thailand said...

Nice site maybe we can do something!Free SMS and Free Fax

November 8, 2005 at 3:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

its here

phentermine search
phentermine
tramadol
cialis

January 30, 2007 at 12:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Phentermine
Phentermine search
Ringtone search
Tramadol
Phentermine
cialis

January 31, 2007 at 7:39 PM  

Post a Comment

<< Home